Elcykler er in

Ca. 4% af alle cykler, der bliver solgt i Danmark, er elcykler. Det er ikke så mange, men salget er stabilt. Da elcyklerne først kom på markedet for ca. 12 år siden, blev de rimeligt godt modtaget. Men sjovt nok, så er det ikke unge mennesker, som kører på elcykler. Det er mennesker i alderen 36 til 59 år. Ca. 47% af cyklisterne i den aldersgruppe kører på elcykel.

Derfor er det også logisk, at ture med en elcykel ligger ca. 50% over turene, der bliver kørt på en almindelig 2-hjulet cykel af den aldersgruppe.
Nu skulle man tro, at der er flere mænd end kvinder i den pågældende aldersgruppe, der kører på elcykel. Sådan er det ikke. Tro det! Det er faktisk kvinderne, som kører flere ture på deres elcykler. 2% af turene, der køres, bliver kørt af kvinder. Mænd står for mindre end 0,5%.

Hvor meget køres der el-cykel?

Kigger vi på antallet af km, som folk i aldersgruppen 70 – 85 år kører på en elcykel, ja så viser en undersøgelse, at lidt over 5% af alle kørte km sker på en elcykel. Det er der også en del logik i. I den aldersgruppe kan der være problemer med benene og kræfterne. En elcykel kan derfor være en rigtig god løsning. Den sikrer motion, men hjælper, når det bliver svært op ad bakke.

Samlet set, så står elcykel-kørte km for lidt under 1% af alle cyklede km. Interessant.

Samlet set, så er det kvinderne, der kører på elcykler. 80% af alle el-cykelture bliver kørt af kvinder. Mænd står for lidt under 20% Til gengæld kører mænd lidt flere ture på en almindelig cykel i forhold til kvinder. Fordelingen er hhv. 51% og 49%.

Nu repræsenterer elcyklerne ikke den største del af cykelmarkedet. Traditionelle, 2-hjulede cykler er stadig meget populære. Det ser ikke ud til, at de møder stor konkurrence fra elcykler. I de sidste år har mountainbikes dog set en stigende popularitet. Siden 2010 er salget støt opadgående.

Hvorfor ikke flere elcykler?

Nogle af grundene til, at elcykler ikke konkurrerer stærkt med almindelige cykler, er:

De bruges mest til korte cykelture.
De anses for at være for dyre.
Elcykler bidrager ikke tilstrækkeligt til motion.
Elcykler er kun gode i bakkede områder.

Den vægtigste grund til, at man faktisk køber en elcykel, er, at det er sjovt at køre på sådan en.

En elcykel er hurtig. Den kan nå en hastighed på 25 km/t. Det kan en normal cykel også, men der, hvor denne hastighed nås i 25% af tiden der cykles på almindelige cykler, så bliver 55% af tiden på en elcykel brugt med den hastighed.

Generelt, så er hastigheden, vi kører på en almindelig cykel omkring 15 km/t. Det er altså 10 km/t langsommere end en elcykel.
Naturligvis, er dette en generalisering. Almindelige cykler kan nå rigtigt høje hastigheder. Især folk, der kører på, mountainbikes kører hurtigt. Det viser sig, nemlig at tiden, de bruger på hastigheder over 25 km/t, svarer til 38%. Elcyklister bruger ca. 1%. Til gengæld bruger de 64%, at tiden på hastigheder mellem 15 og 20 km. En cyklist på en almindelig cykel bruger 60%, at tiden ved den hastighed.