Pengeskab til en håndværker

Det er en tosset situation, jeg er kommet i. Vi har købt et gammelt hus med et pengeskab, som vi ikke var klar over, er der. Vi har først opdaget det nu, hvor vi er ved at male rummene. Det er et skab, som er bygget ind i væggen. Det må være mindst 50 år gammelt. Det er ret stort og har vist været brugt flittigt af ham købmanden, som boede her. Problemet er, at nøglen er væk. Intet sted at finde. Jeg har ellers ledt i hele hytten. Det er noget skidt, for jeg er temmelig nysgerrig. Det skab skal åbnes!
Men hvordan gør jeg det uden at skulle sprænge døren af det væk?

Jeg har været henne i en forretning, som sælger pengeskabe. De kunne desværre ikke hjælpe mig. Kendte ikke til modellen og mente, at løsningen ville være, at jeg får det fuldstændigt fjernet.

Det er jeg uenig med dem i. Kønt er skabet ikke, og det ender nok med, at jeg sætter et stort møbel foran det, så det ikke kan ses til daglig. Men det pengeskab siger noget om husets historie og om de mennesker, der har boet her, før vi flyttede ind. Det kan jeg godt lide. At jeg så er nysgerrig efter at få at vide, om der ligger noget af værdi i det, dét er en helt anden sag. Købmandens arvinger skal da have dem, hvis der er nogle værdier, altså.

Måske kan jeg bore låsen væk. Det vil nok være den mildeste løsning. Det ser bare ud, som om det er et ret tykt stykke stål, jeg skal bore igennem. Jeg er ikke sikker på, at jeg har et stykke værktøj, som kan håndtere det.
Jeg kunne spørge nogle af naboerne, om de ved noget – måske har de haft en lignende oplevelse?

Den umiddelbare løsning er at ringe til en låsesmed – her i København er den bedste jo ham her: https://www.dencyklendelaasesmed.dk/ . Det er jo deres arbejde at dirke låse op så mon ikke, jeg kan få hjælp til at få åbnet pengeskabet af sådan én? Jeg ved, at mange låsesmede har rene straffeattester, så det er nok det sikreste at få fat i den lokale her i området. Gad vide, hvad det vil koste, og hvor lang tid det vil tage ham. Nå, det får jeg at se, når jeg får fat i ham.

Jeg har nu ringet til låsesmeden. Han kommer hurtigst muligt for at se på sagerne. Han grinte højt, da jeg forklarede ham sagen. Han mente godt, at han kan åbne et gammelt pengeskab uden at beskadige det for meget. Han fortalte mig, at han har haft en lignende sag for nogle år siden. Dengang, da han åbnede det skab, fandt han ikke noget af værdi, så jeg skal ikke regne med at finde noget.
Det gør jeg sådan set heller ikke. Men hvis han kan åbne pengeskabet og eventuelt sætte en ny lås i det, så kan jeg da lægge nogle af min vivs smykker i det. De er nemlig ret værdifulde. Så er hun også fri for at skulle rende i bankboksen, hver gang, hun vil bruge et af dem.