Mortens aften

Der er ikke lang tid til Mortens Aften, og jeg har været en helt i dag. Jeg har bestilt en and hos slagteren. Min kone henter den og tilbereder den. Jeg elsker andesteg. Vi holder traditionen i live hjemme hos os: Spiser and den 10. november. Hvert år. Og det gør ikke noget, at vi også får and til jul. Vi ved godt, at man egentlig bør spise gås Mortens Aften, men sådan et dyr er simpelthen for stort til, at vi kan spise det hele. Min hustru synes også, at en gås er for fed. Derfor spiser vi and. Ligesom de fleste andre danskere, der holder traditionen. I år har jeg bestilt en økologisk and. Slagteren sagde, at den ikke er fed, og at smagen virkelig er god. Så det prøver vi.

Skærsliber måske

Min kone har også bedt mig om at slibe hendes køkkenknive. Hun har en del. Men hun sætter en ære i, at kræet nemt kan skæres for, når det skal serveres. Det er sådan en af de indledende øvelser til julen, mener hun: at man kan servere måltidet flot. Og hun bruger Mortens Aften til at begynde at øve sig.

Hun har mange knive, som skal slibes. Ikke kun trancherkniven, men også urteknivene, grøntsagsknivene, udbenerkniven og hendes hundedyre fileteringskniv bliver slebet. Jeg gør det for hende. Hun kan ikke udstå lyden af metallet mod stenen. Det plejer ikke at tage ret lang tid for mig at gøre det. Og hun bliver glad, når hun får de nyslebne knive i hånden.

Trænger til ny sliber

Jeg bruger en vådsliber til det. Jeg har sådan en lille elektrisk én. Den gør arbejdet udmærket. Men jeg kunne egentlig godt trænge til en ny og lidt større. Jeg har derfor en plan om at give mig selv en gave: En af de smarte vådslibere, som jeg har set på nettet. Jeg har fundet en forholdsvis beskeden én, som man kan købe forskelligt tilbehør til. Der er blandt andet en del knivholdere og en sakseholder til maskinen, så man ikke risikerer at slibe – eller skære fingre af. Og så kan man også bruge den til andet værktøj end bare knive. Det vil da være praktisk, at jeg får sådan en. Jeg vil kunne slibe min økse, hendes køkkensaks og en masse andre skarpe stykker værktøj.

Lægger lige en plan

Jeg må lægge en plan, så jeg kan køre hen til forretningen, hvor jeg så vådsliberen. Jeg vil gerne se en demonstration. Og ja, jeg vil gerne købe den. Så planen må gå ud på, at jeg skal i byen for at se på julegave til min viv. Hun ved ikke, at jeg faktisk allerede har bestilt den. Men det er da en god undskyldning for at komme på indkøb alene. Hun bryder sig heller ikke om at komme med mig i byggemarkedet. Det keder hende at kigge på værktøj og forskellige stykker træ. Hun har slet ikke fornemmelse for hvor meget jeg elsker det. Så når jeg kan snige mig på indkøb alene, så går turen altid forbi byggemarkedets værkstøjsafdeling.